„Smaki z Fjällbacki”

Camilla Läckerberg, Christian Hellberg, Smaki z Fjällbacki, zdjęcia Niklad Bernstone, przeł. Inga Sawicka, Warszawa 2012, ss. 176

Autorzy gorąco polecanej czytelnikom książki pod tytułem „Smaki z Fjällbacki” to niezwykły duet. Ona – pisarka, autorka bestsellerowych kryminałów. On – jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwajcarii. Połączyła ich pasja życia w świecie, w jakim prym wiedzie wierność tradycji, miłość i szacunek do własnej, małej ojczyzny, rodziny i tradycyjnego jedzenia. Camilla Läckerberg oraz Christian Hellberg – bo o tym wyśmienitym duecie mowa – dali wyraz swoim sympatiom tworząc przewodnik po miejscach i smakach, które są dla nich ważne, a jednocześnie ofiarowując czytelnikowi książkę kucharką i zestaw bezcennych porad kulinarnych.

            Na samym wstępie podkreślić trzeba, że książka ta będzie prawdziwą ozdobą każdej domowej biblioteczki. Może także pięknie prezentować się w naszych kuchniach. To również zachwycający i uniwersalny prezent, który zachwyci każdego, kogo pasjonują podróże, tradycja lub kulinaria. Twarda, solidna, połyskująca, estetyczna oprawa kryje w sobie niemalże dwieście stron zawierających naprawdę zachwycające, wręcz zapierające dech w piersiach fotografie. Przedstawiają one oryginalne potrawy składające się z niezbyt skomplikowanych składników, jakie każdy z nas dostanie w osiedlowym sklepiku. Pomimo swej prostoty z pewnością zaskoczą one niejednego, najwybredniejszego smakosza. Zdjęcia te umieszczono w kontekście obrazów miejsc ukazujących małą ojczyznę autorów, co nadaje im niesamowity klimat. Sprawiają one, że książka ta przenosi nas do innego świata, pozwala oderwać się od szarej rzeczywistości. I właśnie w tym zakresie wydaje się nam ona magiczna. To wiele, w niezwykle przystępnej oraz atrakcyjnej cenie – publikacja ta kosztuje wszak jedynie 49,90 zł.

            Znajdzie w niej czytelnik przepisy nie tylko na smakowite dania sezonowe, które smakują zwłaszcza w lecie, ale i takie, które można wykonywać przez cały rok, a także na szczególne okazje, takie jak choćby Sylwester. To przepisy oraz propozycje podania dań z grilla, śniadań, obiadów, kolacji, przekąsek, słodkości, a także dodatków, które sprawią, że najbardziej nudna potrawa zmieni swoje oblicze nie do poznania. Zostały one opatrzone wywołującymi nostalgię i rozczulenie historiami, dzięki którym aż chce się zawitać do Fjällbace lub własnego rodzinnego miasteczka, by przypomnieć sobie o tym, co w życiu jest tak naprawdę ważne.

            Książka ta może stanowić więc nie lada inspirację dla tych, którzy cenią możliwość poszukiwania kulinarnego spełnienia lub własnych smaków. Zawiera wszakże osobny rozdział poświęcony omówieniu podstawowych przepisów. Tylko czekają one na to, aby czytelnik przystąpił do ich modyfikacji. Jest duża szansa na to, że stworzy małe kuchenne arcydzieło. Autorzy zadbali bowiem o to, aby kolejne rozdziały opatrzeć przydatnymi wskazówkami odnoszącymi się do różnorakich fuzji smaków. Stanowi zatem publikacja ta świetną propozycję dla wszystkich znudzonych codziennym gotowaniem tych samych lub podobnych potraw, wciąć poszukujących nowych smaków lub marzących o smakach i aromatach swojego dzieciństwa.

            Camilla Läckerberg oraz Christian Hellberg wskazali i uzasadnili – niezwykle przekonująco zresztą – co z czym i jak warto w kuchni połączyć, a czego lepiej unikać. Dali przy tym wiele porad o charakterze technicznym, takich jak chociażby w jaki sposób właściwie grillować cytryny, kiedy rozpalić grilla i co przy nim zawsze powinno się znajdować. Objaśnili jak osiągać maksymalnie dobre rezultaty podczas wykonywania takich czynności jak na przykład: pieczenie jagnięciny, robienie popiołu z pora, aby uzyskać przyprawę do mięsa wołowego, wydobyć smak konfitury rabarbarowej. Jest to więc także dokonały poradnik zarówno dla laików dopiero co zaczynających swoją przygodę z gotowaniem, jak i tych, którzy mają kłopoty z odpowiednim przyrządzeniem niektórych potraw i szukają podpowiedzi co do tego, co robią źle. 

            Książka autorstwa doskonale zgranego za sprawą przejawianych pasji duetu – Camilli Läckerberg oraz Christiana Hellberga, pod tytułem „Smaki z Fjällbacki” przyda się w każdej kuchni. Dobrze się ją wszak zarówno ogląda, czyta, po prostu podziwia, jak i z niej, to znaczy z zamieszczonych tam przepisów kulinarnych korzysta. Znajdzie się dla niej z pewnością miejsce w każdej domowej biblioteczce, albowiem jest poręcznego formatu. Na pewno uszczęśliwi ona każdego nią obdarowanego. To wyjątkowa propozycja wydawnicza z pogranicza dzieł o sztuce kulinarnej i podróżowaniu. Zdecydowanie pozycja obowiązkowa dla wszystkich tych, których sztuki te zajmują.

Książka jest dostępna na stronie wydawnictwa: http://www.czarnaowca.pl/varia/smaki_z_fjallbacki,p690864135

Krzysztof Wróblewski

a.me

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *