Dr Jacob Teitelbaum, dr Deborah Kennedy, „Cukier dzieci nie krzepi”

Dr Jacob Teitelbaum, dr Deborah Kennedy, Cukier dzieci nie krzepi, Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa 2013, ss. 224

            Na polskim rynku wydawniczym pojawiła się pionierska i niesłychanie ważna książka dotycząca negatywnych konsekwencji mody na spożywanie produktów o dużej zawartości cukru, które przywędrowały do nas głównie z Ameryki. Jak dowodzą jej autorzy – nie tylko amerykańska kultura ma na nas zgubny wpływ, ale i amerykańskie jedzenie. Dr Jacob Teitelbaum oraz dr Deborah Kennedy, w swym potrzebnym – także ostatnimi czasy w Polsce – dziele pod tytułem „Cukier dzieci nie krzepi” zwracają uwagę na to, czym z miłością w sercu i dobrym słowem na ustach zabijamy naszych bliskich – zwłaszcza dzieci oraz dają szereg rad, jak z tymi przypadłościami i przyzwyczajeniami walczyć.

            Dzieci w polskich szkołach są najczęściej albo niedożywione, albo otyłe. Problem jednak tkwi w znacznej mierze w tym, iż tylko pomoc pierwszej ze wskazanych grup traktuje się jako priorytet. Nie dostrzega się bardzo często tego, z czym borykają się dzieci otyłe. Zła dieta nie determinuje tylko i wyłącznie wyglądu czy samopoczucia młodych ludzi. Składniki pożywienia na długo warunkują funkcjonowanie całego organizmu. Uzależniają. Powodują nieodwracalne szkody.

            Autorzy podjęli się istotnej misji uświadomienia odbiorców – zwłaszcza rodziców, a przede wszystkim tych, którzy cenią oraz szanują własne zdrowie. Mianowicie wykazali spożycie których produktów i dlaczego – wbrew panującym stereotypom – wcale nie wychodzi nam na dobre. Przyjrzeli się między innymi płatkom śniadaniowym, różnym rodzajom mleka, bijącym ostatnio u nas rekordy popularności wodom smakowym czy niby świeżym sokom. Niemniej dowiedli, że i znana od lat i przez nas lubiana herbata także może mieć niebagatelny, negatywny wpływ na funkcjonowanie naszych dzieci. Róże produkty spożywcze – najczęściej spożywane przez dzieci – zostały bardzo dokładnie przez lekarzy omówione. Do tych niewskazanych zaproponowali oni alternatywy oraz uzasadnili słuszność takiego podejścia. Rozróżnili ich użycie o różnych porach dnia. Wyłaniają się z tego naprawdę zaskakujące wnioski!

            Wiele uwagi dr Jacob Teitelbaum oraz dr Deborah Kennedy poświęcili również kwestii, z jakiej nierzadko w ogóle nie zdajemy sobie sprawy. Mianowicie to, że wybierając jeden rodzaj produktu, niejako z automatu rezygnujemy z innego jego odpowiednika, którego nasz organizm potrzebuje. Opisy tych mechanizmów są przekonujące i świetnie udokumentowane oraz zobrazowane. Nawet jeśli coś dotąd lubiliśmy, już nigdy – po zapoznaniu się z tym pogłębionym raportem z badań – nie będziemy na to patrzeć tak samo. Obyśmy zmienili nasze nawyki żywieniowe. W przeciwnym razie odstraszające widoki, jakie zarysowali w książce jej twórcy mogą w istocie się ziścić.

            Poza wskazaniami o charakterze teoretycznym, poradnik ten daje wskazówki co do tego, w jaki sposób stać się praktykiem prawidłowego odżywiania. Otóż dr Jacob Teitelbaum i dr Deborah Kennedy zaproponowali przetestowany, sprawdzony program eliminacji lub ograniczenia cukru w diecie dzieci, ale nie tylko, albowiem każdy z nas może go wypróbować. Rozliczne, szczegółowe wskazówki czynią go przystępnym. Nie sprawia on też wrażenia radykalnego ani niemożliwego do zastosowania, co często zdarza się w przypadkach różnorakich diet-cudów. Autorzy – wykazując się sporą zapobiegliwością, co jest efektem ich długoletniej praktyki lekarskiej – odpowiedzieli na pytania, które – jak wynika z ich doświadczenia – często padają z ust rodziców przy okazji stosowania się do kolejnych kroków programu. Są one zrozumiałe i dobrze uzasadnione. Nie pozostawiają czytelnikowi żadnych wątpliwości.

            Warto też, by czytelnik docenił niezwykle ciekawą część tej pracy dotyczącą problemu, na który uskarżają się nie tylko dzieci, ale i kobiety, to znaczy „ochoty na coś słodkiego” czy też zamiłowania do smakołyków. Dr Jacob Teitelbaum oraz dr Deborah Kennedy wyszli temu naprzeciw. Stworzyli wszak zestaw konkretnych, a nie abstrakcyjnych rad jak sobie z tym radzić. Wiele z nich jest całkiem nowych, autorskich, zaproponowanych po raz pierwszy przez tych uczonych. Warto je sprawdzić.

            Co więcej, autorzy dali rodzicom narzędzia służące do diagnozowania diety, typów nawyków i przyzwyczajeń żywieniowych dziecka. Wyjaśnili w jaki sposób reagować na poszczególne ich odmiany, aby osiągnąć założony w programie cel. Odrzucili bardzo często stosowany przez rodziców system nagród i kar w sferze żywieniowej. Któż zwróciłby uwagę, że dając małemu dziecku w nagrodę lub z okazji święta słodycze, uczymy je, że to jest lepsze jedzenie, aniżeli inne, a to z kolei wywiera wpływ na rozwój jego świadomości oraz dalsze, dorosłe życie?

            Książka autorstwa doktora Jacoba Teitelbauma i doktor Deborah Kennedy pod tytułem „Cukier dzieci nie krzepi” to obowiązkowa pozycja w domowej biblioteczce każdego rodzica, którego odznacza dbałość o wychowanie i zdrowie dziecka. To doskonały poradnik dla ludzi, którzy są gotowi być odpowiedzialnymi za własne – duszę oraz ciało. Ale przede wszystkim lektura niezastąpiona dla tych, którzy celują w zdrowie, zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie. Oni z pewnością na niej się nie zawiodą i im się ją bez wahania poleca.

Krzysztof Wróblewski

Książka jest dostępna na stronie Wydawnictwa MUZA S.A.: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1401

a.me.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *