Dr Michael Mosley, Mimi Spencer, “Dieta 5:2 dr. Mosleya”

Dr Michael Mosley, Mimi Spencer, Dieta 5:2 dr. Mosleya, Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa 2913, ss. 256

Czas i wyniki badań pokazały Polakom – ale nie tylko – że mordercze, wycieńczające diety cud nie przynoszą pożądanych efektów. Nierzadko mają zgubny wpływ na zdrowie oraz psychikę ludzką – nie tylko osób je stosujących, ale i ich otoczenia. Pozwoliło nam to na uświadomienie sobie tego, że aby cieszyć się smukłą sylwetką oraz dobrym stanem zdrowia trzeba się właściwie odżywiać. To właśnie doskonale zbilansowana dieta dostarczająca naszemu organizmowi odpowiednich oraz w dobrze dobranej ilości składników odżywczych gwarantuje pozytywne samopoczucie, a i – czego dowodzą najnowsze wyniki badań – dłuższe oraz lepsze życie. Obniża ona wszak ryzyko wystąpienia rozlicznych, groźnych dla nas chorób, takich jak chociażby cukrzyca czy choroby układu krążenia. Odpowiedzią uczonych na przywołane ustalenia jest nowa Dieta 5:2 dr. Mosleya. Polecają ją lekarze, dietetycy i ludzie, którzy zdecydowali się na jej wypróbowanie.

             Dieta 5:2 dr. Mosleya nie zalicza się z pewnością do tych wybryków pseudodietetyków, w które wpisana jest obietnica, że za 10 dni – jedząc tylko kiszoną kapustę – schudniemy 5 kg, a efekt jojo nie nastąpi. Jest to raczej pewna filozofia żywienia. Zawiera w sobie wiedzę o sposobie i stylu życia. Jego wyznacznik stanowi refleksyjne podejście do wszystkiego tego, co spożywamy oraz mądre jedzenie – jedzenie z głową. 

            Uczeni sięgają myślą do tradycji, to znaczy sensu zachowywania postów. Poszukują powiązań pomiędzy postem a zdrowiem. Istotą Diety 5:2 dr. Mosleya jest założenie, że przez pięć dni w tygodniu spożywa się normalne posiłki, a jedynie przez dwa następujące po sobie dni w tygodniu się nie dojada. Przez te dwa dni spożywa się – kobiety 500 kalorii dziennie, natomiast mężczyźni – 600. Nie wymaga zatem ona wielu wyrzeczeń. Dr Michael Mosley oraz Mimi Spencer, w książce pod tytułem „Dieta 5:2 dr. Mosleya” proponują czterdzieści przykładowych posiłków, które pozwolą uczynić te dwa dni małymi świętami kulinarnymi. Celebrować smak potraw niewymagających wiele czasu ani wysiłku podczas ich przygotowywania. Są one także niesłychanie inspirujące dla czytelników lubiących poznawać nowe zestawienia smakowe, próbować nowych, efektownych rzeczy.

            Poza instrukcjami dotyczącymi właściwego stosowania diety, książka zawiera cenne uzasadnienia naukowe kolejnych zaleceń. Dzięki temu – co jest we współczesnych książkach o zdrowym odżywianiu, a jakich pisze się, że coś trzeba jeść i koniec, albo czegoś nie można i koniec – czytelnik nie tylko ma świadomość jakie półprodukty oraz produkty są dla niego wskazane, a jakie niewskazane, ale i również wie z jakich powodów. Każde z takich zaleceń zostało bardzo dobrze zobrazowane przykładami, co uwiarygodnia ich treść oraz eliminuje potencjalne, niekiedy nasuwające się wątpliwości. Takich wątpliwości właśnie może mieć czytelnik, do jakiego docierają często sprzeczne sygnały na temat żywności i żywienia, całkiem sporo. Dlatego autorzy stawiają najczęściej zadawane pytania, o to jak nie myśleć o dotąd ulubionych potrawach przez te dwa dni niedojadania, czy nie będą odczuwali zmęczenia w trakcie dni wyrzeczeń, a następnie wyczerpująco i satysfakcjonująco na nie odpowiadają. Ogromnym walorem polecanej odbiorcy książki jest właśnie to, że natychmiast, zdecydowanie i raz na zawsze rozwiewa wiele spośród posiadanych przez nas wątpliwości dotyczących jedzenia czy diet w ogóle.

            Warto, abyśmy zwrócili uwagę również i na to, że często jesteśmy zagubieni w sferze zliczania kalorii. Jeszcze nie na wszystkich produktach spożywczych spotyka się właściwe oznaczenia. Nie w każdym przypadku również potrafimy je właściwie odczytać oraz zinterpretować. Książka autorstwa dr. Michaela Mosley’a oraz Mimi Spencer wychodzi naprzeciw tym problemom. Uczeni stworzyli niezwykle czytelny oraz funkcjonalny licznik kalorii, dzięki któremu stosowanie zbilansowanej diety oraz odchudzanie może być proste oraz przyjemne.

            Dr Michael Mosley oraz Mimi Spencer, w książce pod tytułem „Dieta 5:2 dr. Mosleya” uczą nowego sposobu myślenia o pożywieniu. Uzasadniają dlaczego warto dokonać reorientacji w swoim stylu życia, preferowanym sposobie odżywienia. Proponują nowatorską, alternatywną filozofię żywienia. Warto dowiedzieć się o korzyściach, jakie z niej płyną, spróbować poznać swój organizm i jego potrzeby. To naprawdę warta uwagi czytelników książka na temat dietetyki na polskim rynku wydawniczym, a dieta zaprezentowana na jej kartach do bez wahania można rzec, że perła pośród diet.

Książka jest dostępna na stronie Wydawnictwa MUZA SA: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1382

Dominika Zakrzewska

a.me.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *