Dr Sarah Schenker, Mimi Spencer, „Przepisy kulinarne. Dieta 5:2 dr. Mosleya”

Dr Sarah Schenker, Mimi Spencer, Przepisy kulinarne. Dieta 5:2 dr. Mosleya,Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa 2913, ss. 232

Znaczącym uzupełnieniem książki autorstwa dr. Michaela Mosley’a oraz Mimi Spencer, pod tytułem „Dieta 5:2 dr. Mosleya” jest propozycja dr Sarah Schenker i Mimi Spencer, zawierająca zbiór interesujących przepisów kulinarnych na dania przydatne podczas stosowania Diety dr. Mosleya. „Przepisy kulinarne. Dieta 5:2 dr. Mosleya” to dzieło napisane w zgodzie z nową filozofią żywienia. Hołduje zdrowiu człowieka i jest adekwatna do polskiej tradycji zachowywania postów.

            Musimy najpierw zwrócić uwagę na to, że książka ta ma poręczny format i jest odporna na zabrudzenia. Może zatem spoczywać w naszej kuchni – a przy okazji być jej ozdobą z uwagi na ładne oraz solidne wydanie – i czekać na moment, gdy będziemy mieli ochotę na to, aby z niej skorzystać. A gwarantuję, że korzystać będziemy często i z nieskrywaną chęcią. Zawiera ona w sobie mianowicie ogrom wspaniałych zdjęć pobudzających wyobraźnię. Aż zachęcają one do tego, aby przejść na dietę – choćby po to, aby dzień po dniu kosztować zdrowych wspaniałości.

            Autorzy na samym początku książki charakteryzują dietę. Wyjaśniają nam jej główne założenia. Przekonują – posługując się trafiającymi do rozumu – argumentami, zwłaszcza wynikami najnowszych badań. Wskazują: co, gdzie, kiedy jeść w trakcie każdego dnia na diecie. Jak twierdzą zastosowanie się do tych zaleceń pozwala na uniknięcie przytłaczającego poczucia głodu czy palącej ochoty na zjedzenie czegoś kalorycznego, niezdrowego, zazwyczaj słodkiego, a także zapobieżenie zagrożeniom dla naszego zdrowia. Następnie prezentują zestaw najważniejszych półproduktów i produktów stosowanych w kuchni. Wyliczają wszelkie za i przeciw nim. Mówią o tym, jak w sposób właściwy je stosować. Odpowiadają na często pojawiające się przez nami w kuchni dylematy, takie jak choćby ten czy warzywa spożywać gotowane czy surowe bądź jak ugotować potrawę szybko, a jednocześnie dietetycznie, jaki rodzaj oleju do czego zastosować, na czym polega sens dobrze ugotowanej zupy.

            W kolejnych rozdziałach autorzy proponują przepisy kulinarne na: śniadania na szybko, śniadania na luzie, kolacje na szybko, warzywa, ryby, owoce morza, mięsa, zupa, sałatki, przybrania dla smakowania, przekąski na dni diety. Każdy z przepisów składa się z listy składników potrzebnych do przyrządzenia potrawy, sposobu jej wykonania, rozlicznych wskazówek oraz ciekawostek, w ramach których twórcy wyjaśniają nam dobór tych, a nie innych półproduktów. Wskazują dlaczego powinniśmy wykorzystać właśnie ten składnik oraz nie zastępować do żadnym substytutem. Obok przepisów znajdują się natomiast zdjęcia będące przedstawieniami propozycji podania wybranych dań oraz obliczenia odnoszące się do właściwości odżywczych. Przepisy urzekają różnorodnością, pomysłowością oraz oryginalnością. Na pewno zainspirują niejedną spośród nas do wyczarowania cudownej potrawy, która zachwyci naszych bliskich.

            Za bardzo wartościowe uważam suplementy do książki. Pierwszy jest przeznaczony dla kobiet, a drugi dla mężczyzn – zawierają one plany dietetycznych posiłków na cały miesiąc, zgodne z zapotrzebowaniem dla poszczególnych płci. Na końcu znajduje się także alfabetyczny spis potraw umożliwiający szybkie odnalezienie wybranych pozycji w książce. Rzadkością w książkach tego typu jest także obszerna bibliografia, w której zawarto odnośniki do źródeł wykorzystanych przez autorów. W znakomitej większości są to odesłania do wyników badań, na które powołali się przy okazji poszczególnych wskazań dla czytelników. To naprawdę mocny atut książki, który czyni są pozycją wybitną i cenną wśród propozycji wydawniczych poświęconych dietetyce oraz sztuce kulinarnej.

            Książkę autorstwa dr Sarah Schenker oraz Mimi Spencer, zatytułowaną „Przepisy kulinarne. Dieta 5:2 dr. Mosleya” polecam gorąco tym, którzy poszukują kuchennych inspiracji, chcą gotować smacznie i zdrowo, marzą o pięknej sylwetce, zdrowym ciele i czystym umyśle. Znajdą w niej na pewno coś dla siebie nie tylko ci czytelnicy, którzy są na Diecie 5:2 dr. Mosleya, ale i ci, co pragną dokonać zmian w swoim stylu życia lub zmodyfikować sposób odżywiania. Porady i przepisy zawarte w tym dziele są ciekawe, warte samodzielnego wypróbowania oraz ocenienia. Niczego bowiem na tym nie możemy stracić, a zyskać owszem. Sama książka z kolei zachwyca też pod względem estetycznym. Silne oddziałuje więc ona na wszystkie zmysły oraz wyobraźnie. Z całego serca ją polecam wszystkim, bez wyjątku.

Dominika Zakrzewska

Książka jest dostępna na stronie Wydawnictwa MUZA SA: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1417

a.me.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *